Zingeving met Stemgeving

Hoezo zingeving?

Omdat het anders kán, omdat het anders moet. Anders: Als je kansen gaat zien in weerstand. Als verschil een kracht is. Als polarisatie een bron is om te leren. Als openlijk en nieuwsgierig bevragen, verbindend werkt. Als meerstemmigheid helpt richting geven. Als contact het kompas vormt om te leiden.

 

Ik werk graag op het snijvlak van communicatie, groepsdynamiek en organisatiecultuur. Dáár zit de katalysator voor teamprestatie en groei. Op dat stuk wat niet is te managen in excel sheets, maar in menselijk contact.

Mensenwerk dus. Waar mensen samen werken, dient dit veelal een doel. Het spel van menselijke relaties wordt gespeeld. De groepsdynamiek gaat ermee aan de haal. Het doel raakt uit zicht, vaak met verlies van efficiëntie of resultaat als onbedoeld bij-effect.

 

Ik houd ervan als doelen worden behaald. Ik houd er nog meer van als mensen tot hun recht komen. Stem geven en potentieel ontwikkelen ligt in de basis van mijn aanpak. Ik werk met wat er is. Met dat wat er niet gezegd wordt, maar er wél toe doet. Ik verkies lelijke eerlijkheid boven opgepoetste schijnwerkelijkheid, omdat ik houd van duidelijkheid.

 

Met lef en liefde begeleid ik mensen om te zeggen wat er gezegd moet worden of te doen wat nodig is. Altijd vanuit respect voor elkaar én met het doel voor ogen. Polariteiten zijn hierbij mijn favoriete instrument. Alle mensen en organisaties ontwikkelen langs polariteiten, dat is een universeel gegeven. Leiden-volgen, vertrouwen-wantrouwen, taak-relatie.

Als gevolg van opvoeding, socialisatie, opleiding en ervaring hebben wij één zijde van de polariteit meer ontwikkeld en eigen gemaakt. Die kant van de polariteit voelt vertrouwd. De tegenovergestelde kant voelt als een enorme uitdaging, allergie of blinde vlek. Het kan echter wat inflexibel worden, een keurslijf dat niet meer past, of een aanpassing die eerder in de weg zit dan nu nog dient.

 

Beide zijden van de polariteit zijn even ‘belangrijk’. Het is als Yin en Yang. Het één veronderstelt het ander. Waar één kant van de polariteit wordt miskend, gaat deze een rol spelen in de onderstroom of in projectie. Het systeem is van nature op zoek naar balans.

Het goede nieuws is, dat de andere kant van de polariteit voor individuen én organisaties ook verkend én ontwikkeld kan worden. Sterker nog, met ruimte voor meerstemmigheid blijkt vaak al dat een zekere mate van de andere kant ook aanwezig is in de groep. Een kleine verschuiving op de polariteit kan als een wereld van verschil worden ervaren. Dat biedt ruimte voor groei, ontwikkeling en nieuw handelingsrepertoire.

Recent Posts